Denna typ av kontrastmarkering ser jag på en hel del dörrar. För det första är den för liten, målgruppen som behöver kontrastering i miljön är ju personer med grava synnedsättningar och de kräver stora åtgärder.
Sedan tycks markeringen slitas relativt fort och tappa sin kontrastering mot omgivningen.
onsdag 26 oktober 2011
Ledytor
Ledytor tycks vara svårt att anlägga logiskt och tryggt. Denna bild är från Dragabrunnsgatan i centrala Uppsala. Gatan är tänkt vara en så kallad Shared space där bilar, cyklister och gångtrafikanter ska samsas om gatan.
På bilderna ser vi två ledytor längs med en vägg. Tyvärr vet jag inte hur man tänkt när man lade dessa ledytor. Ledytor är tänkta att vara säkra och trygga. I detta fall skulle man inte ha behövt lägga sinusplattorna längs med väggen på byggnaden,då den naturliga ledytan (väggen) fungerar bättre som ledyta. Ledytan till vänster på bilderna ser vi fortsätter ut i en plantering och en parkeringsficka. Den vänstra sinusplattan är gjord av gjutjärn och måste monteras med hjälp av traktor på grund av att den är så tung. Bägge ledytorna saknar kontrasterande ljushet mot omgivningen.
onsdag 19 oktober 2011
Fallrisk
Skulle lämna min dotter på kommunalamusikskolan i dag. Utanför entrén fanns ett skrapgaller som sjunkit. Jag rusade i högsta fart på väg mot affären för att handla medan dottern spelade fiol. Tyvärr såg jag inte skrapgallret utan föll framstupa ner för trappan. Som tur var slog jag mig inte, men i Sverige omkommer det dubbelt så många människor i fallolyckor som det omkommer i trafikolyckor. Var finns debatten om detta?
tisdag 18 oktober 2011
Skyltar
Det sker mer och mer åtgärder av tillgänglighet i samhället. Dessa skyltar såg jag i går på Gränby Centrum som är ett köpcentrum i Uppsala som har ca 85 butiker och ägs av Atrium Ljungberg. Skyltarna är i kontrast, har relieftext och punktskrift.
fredag 7 oktober 2011
Älgjakt tillgänglig
På måndag börjar älgjakten i södra Sverige. Svenska jägareförbundet anser att älgjakten ska bli mer tillgänglig.
– Vi vill ha ökad tillgänglighet på skjutbanor och förneklad lagstiftning för dispens för motordrivet fordon, säger Rikard Södergren.
Rikard vet inte hur många inom jägarkåren som är funktionsnedsatta men med cirka en miljon funktionsnedsatta totalt i Sverige rör det sig säkert om ett stort antal jägare. Inom förbundet arrangeras jakter för dem med funktionshinder, två älgjakter i norra Sverige har redan avlöpt och snart ordnas en rådjursjakt norr om Stockholm.
Läs pressmeddelandet här http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/svenska_jagareforbundet/pressrelease/view/aelgjakten-aer-till-foer-alla-690325
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)